Laura van Hal

Laura van Hal studeerde in 2006 af van de opleiding Docent Theaterdans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar opleiding werkte zij enerzijds als danser bij verschillende jeugddanstheater gezelschappen: onder andere De Meekers, Jeugddanstheater Plankenkoorts, Project Zeezicht en Groen Gras. Anderzijds ontwikkelde zij zich als regisseur van circustheater. Zij maakte haar debuut met de voorstelling 'IX US' (2008) bij Circus Elleboog. Samen met Samuel Jornot creëerde zij daarna de voorstellingen 'Hoog Toerental' (2008) en 'Crème Brûlée' (2009) met de toptalenten van de Jeugdcircussen uit Nederland. Bij TENT Circustheater Producties maakte zij de stap naar het werken met professionele acrobaten. Hier regisseerde zij 'LOOP' (2011), een korte van 'NET' (2012) en een lange versie van 'NET' (2013). Vanaf 2013 maakt Laura circustheater speciaal voor een jong publiek. Zij deed mee met de Jeugdtheater pitch van STIP Theaterproducties en maakte bij MaasTD de korte voorstelling 'STOP!' (2013) voor 'Voor de Leeuwen'.

In 2014 co-regisseerde zij samen met Dan Tanson de muziektheatervoorstelling 'HEROÏCA', in opdracht van het Lucerne Festival (CH). Dit beeldend concert voor kinderen van 8 t/m 13 jaar, won de prestigieuze 'Junge Ohren Preis 2014'. Bij STIP theaterproducties maakte zij vervolgens de voorstellingen 'VLIEG OP!' 4+ (2015) en het zeer succesvolle 'LEF!' 6+ (2018). In 2018 richtte zij het gezelschap WIRWAR Producties op waar binnen zij als regisseur en artistiek leider werkzaam is. De voorstelling WIRWAR 6+ (2020) was de eerste productie vanuit dit zelfstandige gezelschap. Vanaf 2021 wordt WIRWAR Producties structureel gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten. Met deze subsidie op zak maakte Laura haar eerste festival voorstelling 'BONJE' 5+ (2021), die ook in de zomer van 2022 op verschillende festivals te zien was. Ook speelde deze korte versie van BONJE op schoolpleinen en in gymzalen van basisscholen door heel Nederland. In 2022 maakte Laura van BONJE (2022) een theaterversie en daarna een nieuwe korte versie van BONJE . In het voorjaar van 2023 toerde de voorstelling HOKJE (2023), langs theaters in Nederland en België. In het najaar van 2023 hernamen we de korte versie van BONJE ter gelegenheid van de kinderboekenweek, met het bijpassende thema 'bij ons thuis'. Vanaf februari 2024 is de nieuwste voorstelling HEBBES (2024) te zien in de theaters. Deze acrobatische muziekvoorstelling is een coproductie met muziekcollectief Frisse Oren. Vanaf mei zal de korte versie van HEBBES langs festivals en scholen toeren.

Circustheater

Als maker van circustheater werkt Laura binnen het genre van Het Nieuwe Circus. Daarin vindt zij spektakel en een enorme hoeveelheid mogelijkheden op fysiek gebied. Zij noemt haar stijl 'functioneel circus' wat wil zeggen dat de 'truc' wordt ingezet als fysieke uitingsvorm van de intrinsieke gemoedstoestand van de spelers. Die gemoedstoestand ontstaat door de gespeelde situatie van dat moment in de voorstelling. Daardoor wordt de 'truc' overstegen en krijgt het circuselement een 'geloofwaardige' plek in de dramaturgie. Net als in dans, vertelt de fysieke 'arbeid' van het lichaam het 'verhaal'. Daarbinnen maakt zij gebruik van de mogelijkheden en soms juist de onmogelijkheden van het menselijk lichaam, in strijd met de krachten van de natuur. In deze strijd zit voor haar de tragiek van het circus, waardoor circus een metafoor wordt voor onze uitdagingen in het leven.

Jong publiek

Het makershart van Laura ligt bij het jonge publiek. Kinderen zijn immers onze toekomst en Laura wil hen inspireren hun dromen na te leven en hierbij hun emoties en angsten niet uit de weg te gaan. Een oproep naar authenticiteit en verbinding vanuit openheid, is wat zij teweeg probeert te brengen. Via haar ritmische en humoristische speelstijl vindt zij een ingang bij haar publiek. Met haar woordeloze voorstellingen behandelt zij universele emoties en thema's die herkenbaar zijn voor jong en oud. De spectaculaire acrobatiek en de speciaal voor de voorstellingen gecomponeerde muziek, spreken een breed publiek aan. Kortom, voorstellingen die, zowel letterlijk als figuurlijk, aanzetten tot beweging.

Kijk voor eerder werk en andere activiteiten van Laura op www.lauravanhal.nl